Esteetön kuntosali ja laitteet, joihin pääsee pyörätuolilla. Siinä kaksi syytä, miksi Mikkelin kaupungin liikuntapalveluiden soveltavan liikunnan ryhmät järjestetään Active Life Labin älysalilla. Kuntosali on monelle rakas harrastus vammasta tai sairaudesta riippumatta.
Mikkelin kaupungin liikuntapalveluiden vaikeavammaisille ja neurologisille suunnatut harrasteryhmät kokoontuvat Active Life Labissa useana päivänä viikossa.
”Nyt meillä on paikka mihin voi vaikeavammaistenkin kanssa tulla – ja ihan huippupaikka kaiken lisäksi”, sanoo Mikkelin kaupungin erityisliikunnanohjaaja Matti Poutiainen.
Saliharrastus on henkireikä
Matti Poutiainen kiittelee erityisesti Active Life Labin ja koko Saimaa Stadiumin esteettömyyttä. ”Soveltavan liikunnan ryhmille on ensisijaisen tärkeää, että tilat on suunniteltu esteettömäksi, ja laitteita pääsee käyttämään myös pyörätuolin kanssa.”
Soveltavan liikunnan ryhmille on Mikkelissä selkeästi tarvetta, sillä kaikki harrastusryhmät ovat tällä hetkellä täyteen varattuja. ”Viikoittain meillä on ryhmissä yhteensä lähes 50 käyttäjää. Active Life Labin ryhmät ovat olleet täynnä”, sanoo Matti Poutiainen. Ryhmät ovat täynnä nimenomaan saliharrastajia, joille kuntosaliharrastus on tärkeä henkireikä esimerkiksi kuntoutuksen lisäksi.
”Sosiaalinen ja henkinen puoli on tässä vähintään yhtä tärkeä kuin fyysisen kunnon ylläpitäminen. Pääsee käymään ihmisten ilmoilla ja hoitamaan omaa kuntoa samalla”, kuvailee Poutiainen.
Matti Poutiaisen mukaan erilaisten vammojen ja sairauksien kanssa elävät tarvitsevat liikuntaharrastukseen ihan samanlaisen motivaation kuin muutkin liikkujat.
”Sanoisin, että aloittamisessa sitä omaa motivaatiota pitää löytyä vielä vähän enemmän kuin muilta, mutta kun alkuun päästään, he ovat erittäin innostuneita. Kun tulevat kokeilemaan, yleensä jäävät.”
Treeniä vaikka raaja kerrallaan
Active Life Labin tietokoneohjatut HUR-kuntosalilaitteet mahdollistavat täysin yksilöllisten kunto-ohjelmien tekemisen jokaisen harrastajan fyysiset rajat huomioiden. Paineilmalla toimivissa laitteissa vastusta voi säätää portaattomasti.
”Esimerkiksi aivoinfarktin jälkeen kehossa ilmenee puolieroja. Näissä laitteissa voi tarvittaessa treenata raaja kerrallaan, ja nostaa vastusta vaikka sadan gramman tarkkuudella. Voi kuulostaa pieneltä, mutta vammautuneelle sata grammaa saattaa olla merkittävä nousu”, Poutiainen selventää.
Itsenäistä harjoittelua
Lähtökohtaisesti jokainen ryhmässä kävijä tekee harjoittelunsa omatoimisesti oman henkilökohtaisen avustajansa kanssa, mutta Poutiainen ohjaa ja auttaa aina, kun apua tarvitaan.
”Yhtenäisenä ryhmänä meidän toimintaa ei pysty vetämään, sillä vammat ovat jokaisella salinkäyttäjällä hyvin erilaisia. Homma toimii paremmin, kun jokainen suorittaa itsenäisesti hänelle tehtyä ohjelmaa.”
Mikkelin kaupungin soveltavan liikunnan ryhmät ovat kesän ajan tauolla, mutta ilmoittautumiset syksyn ryhmiin alkavat jälleen elokuussa. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisohjeet löytyvät Mikkelin kaupungin liikuntapalveluiden sivuilta.
Avustava projektityöntekijä, Active Life Lab
Active Life Lab on vuonna 2018 perustettu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuslaboratorio.
Active Life Lab perustettiin, koska väestön ikääntyminen ja sairauksien ennaltaehkäisy edellyttää yhä parempia ja vaikuttavampia hyvinvointipalveluita. Olemme kasvaneet kolmen henkilön tiimistä lähes 20 henkilön kansainvälisesti tunnistetuksi tutkimusyksiköksi.
Active Life Lab sijaitsee Mikkelissä Saimaa Stadiumilla osoitteessa Raviradantie 22 B.