Tutteja, helistimiä ja kehonhuoltoa – vauvat ovat tervetulleita synnyttäneiden pienryhmävalmennukseen

"Mammaryhmään" osallistujat ovat olleet erittäin motivoituneita, sillä huonostikin nukutun yön jälkeen äidit ovat jaksaneet tulla vauvoineen älysalille treenaamaan.

Fysios Mehiläinen Mikkeli on ollut Active Life Labin kumppaniyritys jo useamman vuoden ajan. Tämä näkyy tutkimusyksikön arjessa esimerkiksi siten, että viikoittain tiloihin kokoontuu joukko vauvoja äiteineen synnyttäneiden pienryhmän kokoontuessa älysalille jumppaamaan.

Äitiysfysioterapiaan ja äitiysliikunnanohjaukseen erikoistunut fysioterapeutti Anniina Erosen mukaan yhteistyö Active Life Labin kanssa on sujunut mutkattomasti.

”Älysali sopii erinomaisesti ’mammaryhmälle’. Tila on ihanan rauhallinen ja esteetön, joten tänne on helppo tulla vaunujenkin kanssa. On ollut myös kiva huomata, että Active Life Labin porukka on ollut aidosti iloisia uudesta ryhmätoiminnasta”, hän kertoo. 

Liikkua pitäisi, mutta miten?

Synnyttäneiden pienryhmävalmennus on kohdennettu synnyttäneille naisille, jotka kaipaavat asiantuntijan ja äitiysfysioterapeutin ohjausta turvalliseen liikunnan aloittamiseen tai liikuntaan palaamiseen synnytyksen jälkeen.

Synnyttäneiden pienryhmävalmennuksessa äidit osallistuvat jumppaan vauvojen kanssa ja heidän ehdoillaan. Tämä tarkoittaa sitä, että missä tahansa vaiheessa tuntia voi pitää tauon ja huomioida vauvaa, jos tarve vaatii. ”Nyt kun vauvat ovat isompia, he viihdyttävät aika hyvin jo toinen toisiaankin”, ohjaaja Anniina Eronen mainitsee.

Ryhmässä tehdään monipuolisesti liikkuvuus- ja lihasvoimaharjoitteita huomioiden raskauden aikaiset ja synnytyksen jälkeiset kehon muutokset. Anniina Eronen korostaa, että on tärkeää, että vastikään synnyttäneillä on oma liikuntaryhmänsä, sillä moni nainen kaipaa konkreettisia neuvoja liikkumisen sekä raskaudesta ja synnytyksestä palautumisen tueksi.

”Raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen joka soluun. Muutoksista huolimatta liikuntaa suositellaan jatkettavan sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Usein kysymys kuuluukin, että miten? Äitiysfysioterapeuttina haluan jakaa tietotaitoani, jotta mahdollisimman moni nainen uskaltaisi ja tietäisi miten liikkua tänä erityisenä ajanjaksona”, Eronen sanoo. 

Vauvat mukana ryhmässä

Ryhmässä on ollut mukana ensisynnyttäjiä sekä uudelleensynnyttäjiä. Osa ryhmään osallistuneista äideistä on käynyt pienryhmävalmennuksessa jo raskauden aikana, ja jatkanut valmennuksessa pian lapsen synnyttyä. Osa äideistä on hypännyt mukaan remmiin kuultuaan ryhmästä synnytyksen jälkeen.

Erityistä nimenomaan tälle ryhmälle on, että myös vauvat ovat tervetulleita mukaan tunneille. ”Ideana on, että valmennukseen pääsee osallistumaan lastenhoitoavusta riippumatta. Äidit saavat ryhmässä vertaistukea muilta äideiltä, ja vauvat saavat seuraa toisistaan. Välillä ryhmässä on hyvinkin rauhallista, mutta on myös hetkiä, kun vauvat pitävät äidit enemmänkin liikkeellä, kuin minä”, Eronen naurahtaa.

Anniina Eronen sai idean ryhmään tehtyään yamk-opinnäytetyönsä aiheesta Äitien kokemuksia liikunnasta ja saamastaan liikunnanohjauksesta raskausaikana ja synnytyksen jälkeen.

”Tutkimuksessa haastattelin 13 naista eri puolelta Suomea. Tulokset vahvistivat käsitystäni siitä, että liikunnanohjaukseen ei ole riittävästi resursoitu nykyisessä äitiyshuollossa. Moni nainen kaipaakin konkreettisia neuvoja liikkumisensa tueksi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen”, hän mainitsee.

Kollega Mira Pesosen kanssa he huomasivat, että Mikkelissä olisi tällaiselle pienryhmälle tarvetta. ”Fysios Mehiläisellä on ollut samantyylisiä ryhmiä jo aiemmin joissakin isommissa kaupungeissa. Siitä se ajatus sitten lähti. Käynnistimme ensimmäiset pilottiryhmät odottaville ja synnyttäneille äideille vajaat kaksi vuotta sitten. Puskaradio on toiminut hyvin, ja olemme saaneet ryhmään mukavasti osallistujia.”

Huimaa kehitystä

Anniina Eronen on ollut kiitollinen ryhmäläisiltä saadusta positiivisesta palautetta. Moni on kokenut ryhmän tärkeäksi, ja saanut rohkeutta lähteä kuormittamaan kehoa maltillisesti, mutta tehokkaasti. 

”Moni osallistujista on sanonut, ettei ole ennen ryhmään osallistumista tiennyt yhtään, miten aloittaa liikkumaan synnytyksen jälkeen. Moni on saattanut aloittaa lantionpohjan tunnistamisharjoitteet ja vaunulenkit, mutta muu liikunta on saanut vielä odottaa. Nyt nämä samat naiset vetävät ryhmässä aika kovaakin lihaskuntotreeniä. Se kertoo siitä, että he ovat tehneet oikeita asioita, oikea-aikaisesti ja yksilöllinen palautuminen edellä”, Anniina Eronen kertoo.

Parents and babies at the Smart Gym
Monet kaipaavat konkreettisia neuvoja liikkumisen sekä raskaudesta ja synnytyksestä palautumisen tueksi.

Eronen lisää, että jokainen ryhmään osallistunut on kehittynyt valmennuksen aikana huimasti. ”He saavat olla kyllä tosi ylpeitä itsestään! Yksi parhaista palautteista on, kun eräs ryhmään osallistunut äiti kertoi löytäneensä liikunnan ilon juuri tämän ryhmän avulla. Silloin ohjaajana tietää tehneensä jotain oikein. On se mahtavaa auttaa ihmisiä löytämään liikunnasta elämäntapa.”

Ryhmä on antanut paljon paitsi osallistujilleen, myös ohjaajalleen. ”Tämä on antanut fysioterapeutin työhöni sen lisän, jota olen kaivannutkin. Toivon, että saadaan raskaana olevien ja synnyttäneiden pienryhmävalmennukset jatkumaan Mikkelissä läpi kalenterivuoden, jotta mahdollisimman monella äidillä olisi mahdollisuus osallistua valmennukseen”, Anniina Eronen mainitsee.

Syksylle on jo suunnitteilla uusi pienryhmä kevään ja kesän aikana synnyttäneille. Ryhmän aloitus olisi mahdollisesti elo-syyskuun aikana osallistujien toiveiden mukaan. Lisäksi nykyisen ryhmän kanssa on suunnitteilla jatkoryhmä. 

”Myös raskaana oleville naisille on mahdollista järjestää oma ryhmänsä, mikäli osallistujia on tarpeeksi. Pienryhmävalmennuksissa sopiva ryhmäkoko on noin 5–10 henkilöä, jotta ohjaajana ehdin varmasti huomioida kaikki osallistujat yksilöllisesti. Se on tämän jutun suola”, sanoo Anniina Eronen.

Äitiysfysioterapia edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten terveyttä ja hyvinvointia. Äitiysfysioterapiassa saa mm. ohjeita turvalliseen liikkumiseen raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen, sekä yksilöllisiä kuntoutusohjeita mahdollisten kehon toiminnanhäiriöiden kuntouttamiseen. Synnyttäneiden pienryhmävalmennuksessa tehdään monipuolista liikkuvuus- ja lihasvoimaharjoittelua huomioiden raskauden ja synnytyksen jälkeiset kehon muutokset. Vauvat ovat tervetulleita mukaan ryhmään. Valmennuksista kiinnostuneille lisätietoja antaa fysioterapeutti Anniina Eronen, sähköposti: anniina.eronen[at]mehilainen.fi.

Tanja Lyytikäinen

Avustava projektityöntekijä, Active Life Lab