Ihmisiä istumassa virtuaalisen luontomaiseman ääressä

Digiluonto - virtuaalinen avain luonnon hyvinvointivaikutuksiin

Luonto tarjoaa voimaannuttavia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia ja tuo apua stressinhallintaan. Valitettavasti meillä kaikilla ei ole aina mahdollisuutta päästä luontoon, ja tämä on erityisen haastavaa liikuntarajoitteisille, vanhuksille ja eri sairauksien kanssa eläville. Onneksi nykyteknologia mahdollistaa luonnon hyvinvointivaikutusten kokemisen digitaalisesti. Digiluonto aukaiseekin meille uusia polkuja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Terveyttä luonnosta – myös diginä -hanke

Xamkin Active Life Labin Terveyttä luonnosta – myös diginä -hankkeessa tutkittiin Olo Space Oy:n luontoäänimaiseman ja OiOi Collective Oy:n virtuaaliluonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntäen sykevälivaihtelumittauksia (HRV = heart rate variability) ja kyselyitä. HRV on mittari, joka heijastaa autonomisen hermostomme tasapainottelua ja auttaa ymmärtämään, miten keho reagoi stressiin ja rentoutumiseen. Tutkimuksessa mitattiin myös tunneperäistä hyvinvoinnin tilaa kuten ahdistusta ja masennusta, sekä kartoitettiin mielentilaa, luovuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Mitä tämä merkitsee meille?

Tulokset ovat lupaavia – digiluonto voi olla avain uudenlaisen hyvinvointiin. Se tarjoaa meille helposti saavutettavan keinon kokea luonto kesken työpäivän ja nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista esteettömästi kaikissa väestönryhmissä. Digiluonto voi auttaa erityisesti niitä, jotka eivät fyysisesti pysty menemään luontoon, ja antaa mahdollisuuden kokea luonnon rauhoittavia vaikutuksia kuormittavissa  ympäristöissä, kuten kouluissa, työpaikoilla ja julkisissa tiloissa.

Tulosten esittelyä Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -tapahtumassa

Toivon, että sinäkin innostut pohtimaan ja hyödyntämään digiluonnon tarjoamia mahdollisuuksia – digiluonto tuo luonnon ja sen positiiviset vaikutukset ulottuvillemme – milloin tahansa, missä tahansa. Kerron digiluontotutkimuksesta ja sen merkittävistä tuloksista tarkemmin Active Life Labin Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -tapahtumassa Mikkelin Saimaa Stadiumille to 09.11.2023.

Tervetuloa kuulemaan tästä ja monista muista mielenkiintoisista hyvinvoinnin ja kestävyyden synergiaa käsittelevistä aiheistamme lisää moniammatilliseen, maksuttomaan seminaariimme, joka järjestetään etänä ja livenä. Ilmoittautuminen lähitapahtumaan päättyy 30.10.2023. Lue lisää Tapahtumat-sivuiltamme. 

Picture of Susanne Kumpulainen

Susanne Kumpulainen

LitT; Projektipäällkkö ja -tutkija

Susanne on keskittynyt tutkimusurallaan erityisesti neuraalisiin adaptaatioihin aivoissa ja ääreishermostossa. Tällä hetkellä hän työskentelee TKI-asiantuntijana erilaisissa hyvinvointiin liittyvissä projekteissa. Active Life Labin toimintaan Susanne tuo vahvaa asiantuntijuutta ja syvällistä näkemystä digiluonnon mahdollisuuksista terveyden ja hyvinvoinnin alalla.