Paro -hylje

"Herranjestas - mun koko elämä on pelastettu, kun tää on talos!"

Paro on Japanissa kehitetty terapeuttinen hoivarobotti, joka muistuttaa grönlanninhylkeen kuuttia. Sitä on kehitetty jo lähes 20 vuoden ajan, ja se täyttää hoiva-apuvälinerobotille asetetut vaatimukset. Alunperin Paro on kehitetty dementiavanhusten hoitoon, mutta se on osoittanut sopivaksi esimerkiksi lapsille, jotka kärsivät ADHD-oireista.

ROBOTA – digitaalisten taitojen kehittämistä robotisaation avulla 

ROBOTA-hankkeessa toteutettiin useita erilaisia kokeiluja sairaaloissa ja ikäihmisten palveluissa Kymenlaaksossa ja Keski-Uudellamaalla. Tästä esimerkkeinä ovat endoskooppien kuljettaminen logistiikkarobotilla sairaalassa, liikuntalaattojen hyödyntäminen kuntouksessa eri asiakasryhmissä, sosiaalisten robottien hyödyntäminen viriketoiminnassa eri asiakasryhmissä sekä eksoskeleton nostopuku hoitotyötä helpottamassa. Hanke oli Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama, ja sen päätoteuttajana oli Laurea ammattikorkeakoulu Xamkin toimiessa osatoteuttajana.

Robota-kokeiluissa Paro-hoivarobotti vietiin esimerkiksi ikääntyneiden asumisen yksiköihin, ja henkilökunta hyödynsi sitä arkityössään ikääntyneiden parissa. Kuten
otsikkona käytetty suora lainaus kertoo, asiakkaat reagoivat usein hyvin positiivisesti saadessaan robotin syliinsä. Asiakkaiden kokemukset kuitenkin vaihtelivat, ja robotti aiheutti joillekin jopa pelkoa. Myös henkilökunta oli myös edessä – suurelle osalle heistä Paro oli aivan uusi tuttavuus.

Mihin robotit soveltuvat?

Olemme tottuneet siihen, että roboteille on annettu tyypillisesti likaisia, tylsiä tai riskialttiita tehtäviä, joita pidetään ihmisille epämukavina tai jopa vaarallisina. Nykyään robotit kuitenkin yleistyvät myös työtehtävissä, jotka on perinteisesti koettu miellyttävinä, mielenkiintoisina ja innostavina – kuten sosiaali- ja terveysalan työtehtävät. Ovatko robotit hoiva-alalla uhka vai mahdollisuus?

Koe Paro ja kuule lisää robotiikasta

Paro-hylje vierailee Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -tapahtumassa Saimaa Stadiumilla to 9.11.2023, jolloin klo 12.30 – 13.30 puheenvuorossani  kerron lisää Robota-hankkeessa saaduista kokemuksista ja sosiaalisista roboteista hoiva-alalla.

Tervetuloa kuuntelemaan ja tapaamaan Paroa!

Anja Härkönen

Anja Härkönen

TKI-asiantuntija