Palautumisen tärkeys kirkastui liikunnanohjaajaopinnoissa

Topi Hautala pääsi harjoittelunsa aikana osallistumaan Jukureiden U-20 ja Liigan joukkueen fysiikkaharjoittelun tasotesteihin. Harjoittelu Active Life Labissa palveli Hautalan mukaan monipuolisesti ajatuksia tulevaisuuden mahdollisista työkuvioista.

”Liikunta on minulle vahva työkalu oman henkisen hyvinvoinnin suhteen. Jo pelkästään se motivoi lähtemään liikkeelle. Liikkuessa pääsee irtautumaan arjen myllytyksestä, ja joukkuelajeissa vetää puoleensa niiden yhteisöllisyys”, sanoo tänä keväänä Active Life Labissa syventävän harjoittelunsa suorittanut Topi Hautala, 34.

 

Topi Hautala valmistuu tänä keväänä liikunnanohjaajaksi Savonlinnan kampukselta. Opintojensa viimeisen harjoittelun hän suoritti Xamkin hyvinvoinnin tutkimusyksikkö Active Life Labissa Mikkelissä. Active Life Labissa hän on päässyt tekemään esimerkiksi Jukureiden fysiikkaharjoittelun tasotestejä ja terveyden ja hyvinvoinnin mittauksia eri ikäryhmille. Lisäksi hän on ollut mukana avustamassa monipuolisissa tehtävissä esimerkiksi Julkine-hankkeessa, jolla pyritään edistämään yläkouluikäisten nuorten fyysistä aktiivisuutta ja kestävien kulkumuotojen käyttöä.

”Sain opintojen myötä tietää, että täällä on ollut aikaisemminkin liikunnanohjaajaopiskelijoita harjoittelussa. Päätin hakea harjoittelupaikkaa, koska olen kiinnostunut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, mittauksista ja liikuntapalvelujen kehittämisestä. Täällä yhdistyvät nämä kaikki”, Hautala kiittelee.

Active Life Labissa Hautala pääsi tekemään kehonkoostumusmittauksen myös itselleen, ja vertaamaan sen tuloksia reilu vuosi sitten tehtyyn vastaavaan mittaukseen. Mielenkiintoinen löydös oli merkittävä viskeraalirasva-arvojen parantuminen.

”Ainoa muutos arjessa on ollut punaisen lihan kulutuksen puolittaminen. Sillä keinoin olen näköjään päässyt normaalien viitearvojen sisälle.”

Liikuntaharrastukset ajoivat alan vaihtoon

Tällä hetkellä Hautalan omiin liikuntaharrastuksiin kuuluvat kuntosali, uinti ja luonnossa liikkuminen, mutta hänellä on monipuolinen lajitausta salibandyssa, jääkiekossa, jalkapallossa, motocrossissa, alamäkipyöräilyssä ja lukkopainissa. Näissä kaikissa hän on myös kilpaillut.

Peruskoulun jälkeen Hautala kouluttautui levyseppähitsariksi, ja työskenteli pitkään vaihetyöntekijänä alumiiniveneiden valmistuksessa. Oman liikuntataustan vuoksi alan vaihtaminen liikunnan pariin tuntui luontevalta. Lopullisen sykäyksen opinnoille antoi vuonna 2019 suoritettu liikunnanohjaajan peruskurssi Tampereella Varalan urheiluopistolla.

”Siellä huomasin, kuinka monipuolisia ja vaihtuvia työnkuvia liikunta-alalla on.”  

Palautumisen oppi kantapään kautta

Xamkin liikunnanohjaajaopinnoissa mieluisimpia Topi Hautalalle ovat olleet yrittäjyyteen, johtamiseen ja työyhteisötaitoihin liittyvät opintojaksot.

”Opiskeluaikana olen myös havahtunut konkreettisesti palautumisen merkitykseen. Aiemmin minulla oli taipumus liikkua liikaa. Parikymppisenä liikuntakertoja oli säännöllisesti 11 kertaa viikossa. Nyt treenaan ilman tavoitteita, ja palaudun tietoisesti luonnossa kävelemällä ja keskittymällä yöunen laatuun”, Hautala kertoo.

Ylikunto ei kokemuksena ollut tietenkään kovin myönteinen, mutta nyt Hautala näkee sen liikunnanohjaajan työn näkökulmasta isona etuna.

”Asiakastyössä pystyn kertomaan asiakkaalle, mitä olen itse oppinut palautumisesta kantapään kautta.”

Topi Hautala valmistuu opinnoistaan toukokuussa pian harjoittelun päätyttyä ja opinnäytetyön valmistuttua. Opinnäytetyön aiheena hänellä on salibandypelaajien kokemus kesäkauden aikaisen fysiikkaharjoittelun vaikutuksista. Tällä hetkellä etsinnässä on työpaikka liikuntapalvelualalta, esimerkiksi liikuntapalveluiden kehittäjänä tai -suunnittelijana kuntasektorilla.

”Pidän myös yrittäjyyttä mahdollisena. Se voisi olla esimerkiksi yksilö- ja ryhmävalmennuksia, joissa yhdistettäisiin fysiikkaharjoittelua ja voimavarapuolta. Biomekaniikan jatko-opinnot saattaisivat myös olla yksi vaihtoehto.”

Tällä hetkellä Hautala etsii töitä koko Suomen alueelta, mutta ei pahastuisi, mikäli työpaikka löytyisi syntymäkunnasta Ähtäristä. Kuortaneen urheiluopisto on Ähtäristä puolen tunnin ajomatkan päässä, ja Hautala on tehnyt opistolla keikkatöinä liikunnanohjaajan ja uimavalvojan hommia. Hän on ollut ohjausryhmän jäsenenä Ähtärissä myös valtakunnallisessa Harrastamisen Suomen malli -hankkeessa, jonka tavoitteena on mahdollistaa kaikille lapsille ja nuorille mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. 

”Nuorten syrjäytyminen on yhteiskunnallisesti tärkeä aihe, siihen pitää kiinnittää huomiota. Pienissä kunnissa pelkästään kyyditysongelmat voivat estää harrastamisen, joten on tärkeää luoda toimintamalleja, joissa harrastamaan pääsee suoraan koulusta”, hän korostaa.


Opiskelijayhteistyö on tärkeä osa Active Life Labin toimintaa. Vuosittain yksikössä on harjoittelussa useita korkeakouluopiskelijoita. Harjoittelu Active Life Labissa antaa monipuolista ja käytännönläheistä kokemusta hanke- ja tutkimustoiminnasta hyvinvoinnin alalla. 

Tanja Lyytikäinen

Hyvinvointiliiketoiminnan johtamisen opiskelija, kesätyöntekijä, Active Life Lab