Active Life Lab, Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi

TKH 2023 -tapahtuma houkutteli kuulijoita ympäri Suomen

Saimaa Stadiumilla ja Active Life Labilla järjestettiin 9.-10.11.2023 Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -seminaari. Kaksipäiväisen seminaarin aikana kuultiin moniammatillinen kattaus puheenvuoroja hyvinvoinnin näkökulmasta, jotka houkuttivat osallistumaan tapahtumaan niin paikan päällä kuin etänäkin. Perjantaina aamupäivällä pääsi myös tutustumaan Active Life Labin tutkimuslaboratorioon.

Hyvinvointiteemaa käsilteltiin monesta eri näkökulmasta

Saavuin tapahtumapaikalle Saimaa Stadiumille mielestäni hyvissä ajoin, mutta näin oli moni muukin tehnyt. Istumapaikat alkoivat olla jo varattuna eturiviä lukuun ottamatta, mutta sehän sopi minulle. Otin hyvän paikan itselleni ja aloin virittäytyä tunnelmaan. Mielestäni tapahtumapaikkana Saimaa Stadiumi on erittäin viihtyisä. Sieltä löytyy mukavia sohvia ja nojatuoleja sekä vilttejä viluisimmille. Tilat taipuvat moneen ja antaa mahdollisuuksia vaikka mihin. Tietysti etäosallistujilla oli mahdollisuus myös luoda itselleen mukava osallistumisympäristö, missä ikinä seminaaria sitten seurasikaan.

Seminaarin ensimmäisen päivän aloitti Eloisan Jasmiina Pöntinen. Häneltä kuultiin tulevaisuudennäkymiä ravitsemukseen liittyen. Hän avasi, mitä tarkoittaa personoitu lääketiede ja personoitu ravitsemus. Itselleni mieleen jäi etenkin se, että kyseessä on nouseva tieteenala, joka tarjoaa uudenlaisen tavan edistää terveyttä sekä ehkäistä ja hoitaa sairauksia. Siinä pyritään kartoittamaan yksilöllisiä eroja ja löytämään jokaiselle paras mahdollinen hoitotapa. Jäin pohtimaan sitä, miten yllättävän paljon mikrobeja elimistössä on ja miten ruokavalion laatu vaikuttaa niiden koostumukseen. Tällä on vaikutusta myös esimerkiksi immuniteettiin tai rasva-aineenvaihdunnan säätelyyn.

Seuraavaksi lavan otti haltuun Workday Designers Oy:n Aku Varamäki. Hänen luentonsa käsitteli planetaarista hyvinvointia eli miten planeetan ja ihmisten hyvinvointia työssä voidaan tukea. Nykypäivänä työntekijät haluavat osallistua entistä enemmän ja samalla odotukset työnantajia kohtaan kasvavat. Työssä halutaan kasvaa ja oppia sekä vaikuttaa. Myös merkityksellisyyden kokeminen on isossa roolissa. Omalla kohdallani aloin miettiä, miten paljon näillä tekijöillä pystytään lisäämään hyvinvointia tämän päivän työelämässä.

Näiden kahden mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän asiantuntijapuheenvuoron päästiin Saimaa Stadiumilla sijaitsevan Bistro Sisun maukkaan lounaan ääreen. Lounaan jälkeen meitä kävi viihdyttämässä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan kampuksella majaileva Paro-hylje. Paro-hyljettä käytetään sosiaalisena robottina hoivatyön välineenä. Itsekin pääsin Paroa paijailemaan ja muuttuihan siinä äänensävy heti, kun sellaisen pienen sai syliin. Kuka nyt ei Parosta tykkäisi?

Seuraavaksi Active Life Labin oma Susanne Kumpulainen kertoi Terveyttä luonnosta – myös diginä -hankkeesta eli siitä, millaisia tutkimuksia hankkeessa tehtiin ja millaisia tuloksia tutkimuksista saatiin. Olin keväällä mukana tutkimuksessa, jossa kuuntelin ensin 10 minuuttia ruuhkaisia kahvilan ääniä ja pienen tauon jälkeen vielä 10 minuuttia luontoääniä. Nyt oli mielenkiintoista päästä kuulemaan näiden tutkimuksien tuloksia. Kyllä Active Life Labilla tehdään tärkeää työtä! Ja ollaan tehty jo viiden vuoden ajan. Seminaarissa päästiin juhlistamaan kakkukahvien merkeissä viisivuotista taivalta ja kyllähän oli hyvää kakkua!

Luovuutta, äänimaljarentoutumista ja verkostoitumista

Ensimmäisen päivän viimeinen luento tuli Marika Taskinen Oy:n Marika Taskiselta. Hänen puheenvuorossaan päästiin kuulemaan muuttuvan luovuuden mahdollisuuksista ja uhista. Luovuutta voidaan pitää ongelmanratkaisuna ja sitä löytyy ihan kaikilta aloilta. Luennon aikana ja sen jälkeenkin vielä pohdiskelin, missä minä haluan olla nyt, millainen on minun oma polkuni ja huomasin, miten monessa asiassa minä käytän luovuuttani.

Ensimmäisen päivän seminaariosuuden päätti Unelma Elämän Eeva Ojalehdon vetämä äänimaljarentoutus, jossa itse ainakin pääsin rentoutumaan kunnolla ja tyhjentämään pään hetkeksi päivän tohinoista. Rentoutus pidettiin virtuaaliluonnossa eli työskentelytilassa, joka on varusteltu virtuaaliseinällä. Tilassa pääsi muutoinkin seminaarin aikana viettämään aikaa luonnossa tai sitä pystyi käyttämään työskentelytilana, jos tarvitsi hiljaista paikkaa työn tekoon. Äänimaljarentoutuksen jälkeen oli vielä mahdollisuus verkostoitua hyvän ruuan äärellä. Halukkailla oli mahdollisuus päättää ilta elämysillallisella Sodan ja rauhan keskus Muistissa. Illallisen aikana rakennettiin Suomen tulevaisuus uuteen uskoon.

Työkykyjohtaminen perjantain keskiössä

Toisen päivän avasi Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Viljo Kuuluvainen, joka kertoi Saimaa Stadiumin taustoja, nykypäivää sekä tulevaisuuden visioita. Tämän jälkeen saatiin tutustua Työeläkevakuutusyhtiö Elon Anu Suutela-Vuorisen puheenvuorossa työkykyjohtamiseen ja tärkeimpiin työelämätaitoihin. Omassa onnistumisessa auttaa, kun tunnistaa ja tiedostaa oman osaamisensa. Itse aloin oitis pohtia omia työelämätaitoja – miten johdan omaa työtäni, palaudunko arjessa riittävästi, millainen oppimiskyky minulla on, entä onko minulla millaiset taidot vuorovaikutuksessa tai viestinnässä.

Seuraavaksi opittiin Työterveyslaitoksen Kirsi Yli-Kaitalan johdolla psykologisesta turvallisuudesta työelämässä. Nykyajan työelämässä on entistä tärkeämpää kommunikoida avoimesti ja uskaltaa olla oma itsensä. Psykologinen turvallisuus on näkyvissä niin vuorovaikutuksessa kuin suhtautumisessa virheisiin, erilaisuuteen sekä riskinottoon. On työhyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää, että työyhteisö on avoin ja viihtyisä.

 

Hyvinvointikisan finaalia ja tulevaisuuden suuntia

Lounaan jälkeen oli vuorossa Vuoden hyvinvointiteko 2023-kilpailun finalisteihin tutustuminen ja voittajan äänestäminen.

Active Life Labin Suvi Lamberg esitteli finalistit ja jakoi QR-koodit, joiden avulla saatiin äänestys suoritettua. Yrityskategorian voitti Aivot vireeseen -valmennus, jonka avulla voidaan rakentaa kestävää ja aivoterveyttä edistävää hyvinvointia. Opiskelijasarjan voitti Mikkelin lukion opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama Heijastinjahti. Olipa mahtavia ideoita niin voittajilla kuin muillakin kilpailuun osallistuneilla.

Seminaarin päätti viime vuoden tapaan Helsingin yliopiston tulevaisuudentutkija Johannes Koponen. Häneltä kuultiin uusia näkökulmia hyvinvoinnin ja terveyden tuottamiseen. Kaikenlaisille kestävyyttä edistäville ratkaisuille on jatkuva tarve. Tämä puheenvuoro herätti pohdiskelemaan, mitä arvostan ja miten priorisoin omaa aikaani.